Fototentoonstelling: Kompelkoppen

16-01-2023

-UPDATE-

De expo wordt verlengd tot zat 28 januari.

OPENINGSUREN:
iedere dag van 9u30 - 16u30
compressorenzaal - ZLDR Luchtfabriek
Marktplein 5
3550 Heusden-Zolder

TOEGANG:
€10 kassa - €5 vriendenpas / lidkaart KS vriendenkring / leraren- & studentenkaart
kinderen t.e.m. 12 jaar gratis toegang


Wellicht de meest indrukwekkende fototentoonstelling over de Limburgse mijnwerkers ooit.
Stephan Vanfleteren en Stef Van Alsenoy hebben in ZLDR Luchtfabriek een groots eerbetoon aan de mijnwerkers neergezet: indringende beelden van 60 mijnwerkers door Stephan Vanfleteren, 30 jaar na de sluiting van de laatste koolmijnen en twee video's en een soundscape van Stef Van Alsenoy die de hele zaal in mysterie hult. Kompelkoppen is het hoogtepunt van MIJNKRACHT, de herdenking van de sluiting van de laatste koolmijn van de Benelux, nu 30 jaar geleden. De tijd vliegt, maar de herinnering leeft als nooit tevoren. Meer info: www.mijn-kracht.weebly.com

In 2022 wordt herdacht dat de laatste Belgische koolmijn reeds 30 jaar geleden werd gesloten. De expo Kompelkoppen is een tijdsdocument waar nog lang naar zal gerefereerd worden.

Fiere en bewuste mijnwerkers en één vrouw, Hilda Put van de Zolderse melkbar, zijn voor de eeuwigheid vastgelegd in indrukwekkende portretten. Het zijn mensen die zijn ingegaan op een open oproep. Maar, ondanks dat het allemaal mijnwerkers zijn - met een herkenbare lotsverbondenheid -, zijn het allemaal unieke karakters door Stephan Vanfleteren in zwart-wit gebeeldhouwd. We lezen niet alleen fierheid en bewustzijn, maar ook kwetsbaarheid, vreugde en verdriet. De toeschouwer wordt bij de keel gegrepen door de sterke emoties en uitstraling van deze mensen en ontsnapt niet aan soortgelijke emoties. Deze expo raakt je.

Naast de foto's zijn de bijzondere bijdragen van Stef Van Alsenoy uiterst belangrijk en goed uitgebalanceerd: een soundscape die van uit de diepte lijkt te komen, een abstracte film die inspeelt op de emotie die ondergronds zo kunnen ontstaan zijn én gefilmde interviews met iedereen die gefotografeerd is. Het lijkt wel tegengif tegen de huidige beeldcultuur van steeds sneller en spectaculairder. Hier gaat het om vorm geven aan inhoud. En zo hoort het ook, wel overdacht.

Dit project waarvoor de persluchthal is omgebouwd tot een zwarte doos, baadt in een bijzondere sfeer: sacraal en toch werelds, bovenaards en toch ondergronds.

Deze tentoonstelling is niet vrijblijvend artistiek. Dit gaat over RESPECT.

Kompelkoppen is een totaalervaring, artistiek, sociaal en historisch.

Onze koolmijnen en mijnwerkers zijn er voor altijd, nu zeker.