The Miner

06-12-2022

In de Mijnstreek en verder in de Kempen en in Vlaams Brabant staan al heel wat standbeelden opgedragen aan de mijnwerkers. Het ene al wat klassieker, het andere wat meer abstract. Maar op het mijnterrein van Zolder staat sedert Sint Barbara-dag 2022 wel een heel speciaal beeld: 'the miner'. Het is een initiatief van mijnwerkerszoon en ondernemer Tamer Cankurtaranoglu die zich volop heeft gesmeten in het ontwikkelen van enkele grote mijngebouwen: de Badzaal en het Centraal Magazijn. De Badzaal is al open met een boeiende brasserie, de enige echte multiculturele horecazaak van de streek 'LAVANDI' en een zalencomplex voor feesten en voor virtual reality belevingen.

The Miner is geïnspireerd op de beeltenis en het verhaal van Cemal, de vader van Tamer, die bij de eerste Turkse immigranten naar Heusden-Zolder kwam, om enkele jaren wat geld te verdienen en dan terug te keren. Het lot én het noodlot beslisten daar anders over, want vader overleed op nog jonge leeftijd in 1971. Dank zij de oudste broer die naar de mijn trok kon Tamer studeren en carrière maken. Maar ondanks wereldwijd succes als ondernemer, vergeet Tamer zijn afkomt niet. Uit diep respect voor de mijnwerkers en als eerbetoon aan zijn vader bestelde hij bij de bekende Kroatische kunstenaar Anto Jurkić het beeld dat nu op het Marktplein aan ZLDR Luchtfabriek staat.

Het opschrift, vrije verzen van Tamer zelf, spreekt boekdelen:

"I left my country for the future of my family. I left this world without seeing their future." en "Dedicated to all coal miners" - "Ik verliet mijn land voor de toekomst van mijn gezin. Ik verliet deze wereld zonder hun toekomst te zien." En "opgedragen aan alle mijnwerkers".

Het beeld zelf draagt het verhaal van vader Cemal (het is een exacte kopie van de persoon zelf) en dat van de tienduizenden die in de mijn werkten om de volgende generaties kansen te geven. Kinderen hangen dan ook letterlijk als tegengewicht aan het pikhouweel van Cemal.

The Miner is niet alleen een boeiend kunstwerk dat een mooie aanwinst is voor de ontwikkeling op het mijnterrein van Zolder. Op dit mijnterrein zijn kunst, cultuur en ontmoeting duidelijk de hoofdthema's die overigens op lange termijn het succes zullen uitmaken van de gehele herbestemming van ZLDR mine, zoals het gebied in beleidsteksten wordt genoemd. Immers hier voel je dat er letterlijk en figuurlijk plaats is voor initiatief en vernieuwing.

Maar The Miner zal zijn plaats ook opnemen in de kleine reeks van monumenten in de Mijnstreek die van 'onderop' zijn gerealiseerd, vanuit het idee en initiatief van plaatselijke mensen en verenigingen die het belang aanvoelen van een waardige herinnering aan de mijnwerkers en die daar voor opkomen. The Miner is wat ons betreft familie van: het mijnmonument van Zwartberg (Toekomstlaan, Genk) dat staat op het putdeksel en initiatief is van de wijkbewoners, het monument 'De Putmannen' op het Kerkplein (Kastanjelaan) Eisden - Maasmechelen voor de 251 mensen die hun leven lieten in de mijn aldaar, initiatief van de Stichting Erfgoed Eisden, en uiteraard het monument voor de slachtoffers van alle mijnen in Waterschei - Genk bij de ingang van het Mijndepot.

5/12/2022 - PB

Arto & Tamer
Arto & Tamer

Anto Jurkić & Tamer Cankurtaranoglu