ZLDR luchtfabriek

10-11-2022

Wie ZLDR Luchtfabriek bezoekt komt niet in een klassiek museum terecht, maar in een 'lieu de mémoire'. Dit is een ruimte die verband houdt met het collectieve geheugen van de Limburgse koolmijnen én met het actueel maken van het beschermde erfgoed. Het gebouw is in 1993 geklasseerd, een aantal jaren later verworven door het gemeentebestuur en na een aantal jaren leegstand gerenoveerd en terug gegeven aan de bevolking. Je kan het immers gratis en elke dag bezoeken. Geen inkomgeld, geen verplicht parcours, geen dwingend verhaal. En toch is ZLDR Luchtfabriek zeer informatief over de Limburgse koolmijnen en de mijn van Zolder. Noem het een overdekte erfgoedwandeling. Je kan een introductiefilm van 20 minuten bekijken (in 4 talen !) en de technische installaties zijn goed, maar niet opdringerig uitgelegd. Je ziet er essentiële technologie van de koolmijnen: ventilatie, perslucht, de gigantische ophaalmachine. Fijne vrijwilligers (medewerkers van vzw Het Vervolg) doen het onthaal en geven de bezoekers de minimale uitleg die je nodig hebt om vrij over vier verdiepingen rond te dwalen in deze grote ruimte. Je kan een logisch en aangeduid parcours volgen of je eigen gang gaan. Bovendien is dit gebouw bruikbaar voor evenementen en tentoonstellingen die er vaak doorgaan. En met een beetje toeval ontmoet je er pasgehuwde koppels die er graag hun fotoreportages maken.

ZLDR Luchtfabriek is bovendien uniek omdat er functies worden gemengd: een nieuwe school voor volwassenenonderwijs en een nieuw cultuurcentrum (MUZE) zijn gekoppeld aan het erfgoed en er is een goed café / terras.

Verder is het hele mijnterrein van Zolder een bezoek waard. Alle gebouwen worden respectvol hergebruikt als evenementenruimte of horecagelegenheid. Er is elke tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand een drukke markt.

Toegang:  gratis
Openingsuren: Elke dag open van 9 tot 17 uur -  Rondleiding op zondag om 14 uur (€ 3 pp)

Adres:
Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder
Meer info: www.visitheusden-zolder.be/zldr-luchtfabriek